Creditcard begrippenlijst

creditcard

 

 

De wereld van creditcards kennen diverse begrippen. Hieronder worden de belangrijkste begrippen van de prepaid creditcard uitgelegd.

Jaarbijdrage

De jaarbijdrage zijn de jaarlijkse kosten voor het gebruiken van de creditcard. In de regel is het zo dat hoe duurder de creditcard per jaar is, hoe meer service of extra diensten er worden geboden. Ook kan het zijn dat bij een goedkopere kaart kosten worden berekend voor het doen van een transactie, dat de geldopnames duurder zijn of dat de rente voor gespreid betalen hoger is. Kijk dus niet alleen naar de jaarbijdrage, maar ook naar dit soort factoren! Het is dan ook handig om van tevoren de volgende vragen te stellen: waarvoor wilt u de prepaid creditcard gaan gebruiken? Wilt u regelmatig aankopen doen? Let dan op de kosten per transactie in plaats van de jaarbijdrage. Wilt u enkel af en toe gebruik maken van de creditcard? Ga dan voor zo laag mogelijke kosten. De Moneybookers MasterCard is voor deze laatste groep een absolute aanrader!
 VIABUY Prepaid Master Card

Kaartlimiet

De kaartlimiet bij een prepaid creditcard werkt anders dan bij een gewone creditcard. Bij de prepaid creditcard is dit namelijk het maximale bedrag wat u op de kaart kunt zetten. Bij de meeste varianten is dit bedrag onbeperkt, maar bij bijvoorbeeld de 3V Creditcard is dit gelimiteerd tot €150,-.

Transactiekosten

Dit is één van de meeste belangrijke zaken om in de gaten te houden bij een prepaid creditcard: de kosten per transactie. Deze bedragen of percentages lopen sterk uiteen bij de verschillende prepaid creditcards. Dit is het bedrag wat de creditcardmaatschappij in rekening brengt per voltooide transactie/aankoop. Let hier dus goed op bij de keuzen van uw creditcard!

Kosten geldopnames

Met alle prepaid creditcards is het mogelijk om geld op te nemen bij geldautomaten en ATM’s over de hele wereld. Aan deze service zitten wel kosten verbonden. Ook deze bedragen lopen per creditcard sterk uiteen van €1,- per geldopname tot zelfs €5,-.

Wisselkoers opslag

De wisselkoers opslag is het percentage (of bedrag) wat wordt berekend voor het doen van betalingen in een andere valuta dan de Euro. Deze opslag komt bovenop het bedrag van de feitelijke wisselkoers zelf. Wanneer u bijvoorbeeld een aankoop doet in Amerikaanse dollars, betaalt u dus een normale wisselkoers en een opslag van een aantal procent over uw transactie. Doet u veel aankopen in ander valuta dan is de Moneybookers MasterCard een aanrader.

Stortingskosten

Sommige prepaid creditcard aanbieders rekenen stortingskosten. Dit zijn de kosten om tegoed op de creditcard te zetten. In de meeste gevallen zijn hier geen kosten aan verbonden, maar voor sommige betalingsmogelijkheden wel.

Terugboekingskosten

Het is mogelijk om het tegoed op de prepaid creditcard te laten terugboeken naar bijvoorbeeld een bankrekening of ander betaalmiddel. In de meeste gevallen worden hiervoor kosten berekend, dit zijn de terugboekingskosten.

Partnerkaart

Een partnerkaart is een extra creditcard die gebruik kan maken van hetzelfde tegoed wat op de eerste prepaid creditcard is gestort: één tegoed, twee (of drie) creditcards die het tegoed kunnen gebruiken. Niet bij alle prepaid creditcards is een partnerkaart mogelijk. Wilt u samen met uw partner (of iemand anders) samen gebruik maken van hetzelfde tegoed, dan is de ExaCard of de Mediuscard aan te raden.

Borgstelling

Een normale creditcard wordt vaak gebruikt als borg of borgstelling. Bijvoorbeeld bij het verblijf in een hotel of het huren van een auto of camper. Meestal wordt een prepaid creditcard niet geaccepteerd. Immers, wanneer hier geen tegoed op staat kan er ook nooit sprake zijn van een borg. Alleen de ExaCard en de DBCard kunnen hiervoor gebruikt worden